De kracht van non-verbale communicatie

Binnen de trainingen en workshops van Baijens-Coaching wordt veel aandacht besteed aan non-verbale communicatie. Bij communicatie is er sprake van tweerichtingsverkeer. Dat wil zeggen dat de ontvanger ook zender is. Het is niet mogelijk om ‘niet’ te communiceren. Wanneer je niets zegt, dan laat je nog wel iets blijken door middel van lichaamstaal. 

De belangrijkste onderdelen zijn:

 • Territorium
  De fysieke afstand tussen mensen is vaak een weerspiegeling, zodat het moeilijk wordt om dichtbij te komen.
 • Lichaamshouding
  Je lichaamshouding zegt iets over hoe jij in het leven staat. Het is zichtbaar voor anderen hoe jij je openstelt en afsluit.
 • Gebarentaal
  Soms heb je gebaren nodig om iets duidelijk te maken. Mensen zijn zich meestal niet bewust welke gebaren zij maken, zoals bijvoorbeeld het in hoog tempo bewegen van een been.
 • Mimiek
  Wat doet de gezichtsuitdrukking van een ander met jou? En ben je je bewust van je eigen gezichtsuitdrukkingen? De stand van de wenkbrauwen of de mate waarin de ogen open of juist dichtgeknepen zijn. Een scala aan gezichtsuitdrukkingen maken het mogelijk dat we emoties aflezen.
 • Oogcontact
  De ogen stralen de ziel van een mens uit. Oogcontact is dan ook het synoniem voor persoonlijk contact. Contact zoeken met de ogen is heel gevoelig. Door oogcontact kunnen mensen aftasten wat ze van elkaar willen.

Bij Baijens-Coaching leer je experimenteren met non-verbale communicatie. Dit zal zeker tot een paar verrassingen leiden. Bewust omgaan met de non-verbale aspecten van communicatie leidt tot verbetering van de communicatie.

Sluit Menu